fbpx

Essenstiële oliën & Tantra – Angelique Windey

Wat is aromatherapie en wat zijn Essentiële oliën ?  Hoe staat het in verbinding met spiritualiteit & tantra ?

Aromatherapie is een holistische therapie die lichaam, hoofd en ziel behandelt door middel van essentiële oliën die uit planten en kruiden worden gewonnen.

Het is samen met kruidengeneeskunde één van de oudste genezingsmethoden.

Vroeger was het werken met essentiële oliën enkel voor de hoogst opgeleide priesters en priesteressen. Men hechtte vroeger veel belang aan het spirituele, hetgeen in deze tijden wat verloren is gegaan , was vroeger de normaalste gang van zaken.

Gelukkig worden mensen meer en meer bewust en komen deze oude wijsheden terug.  Jammer genoeg moet een deel van deze oeroude kennis terug opgebouwd worden, doordat ten tijde van de middeleeuwen er heel veel boeken over kruidengeneeskunde en aromatherapie zijn verbrand geweest door de katholieke kerk.

Tegenwoordig heerst er een algemene ontevredenheid over de moderne geneeskunde, mensen merken dat hun symptomen enkel worden onderdrukt en ze niet genezen worden.

Bij de aromatherapie worden de Essentiële oliën voornamelijk uitwendig toegepast,  maar sommigen kunnen ook inwendig gebruikt worden, dit dient met heel veel kunde en kennis gedaan te worden ! Het kan behoorlijk gevaarlijk zijn ook.

Door de oliën uitwendig op bepaalde organen aan te brengen , hebben ze vaak al hun effect bereikt.  De huid is ons grootste orgaan, en neemt alles op wat we erop smeren.

Zoals eerder al vermeld worden essentiële oliën gewonnen uit planten en kruiden. Hierbij komen in de meeste gevallen alle delen van de plant aan bod, namelijk blad, bloem, vruchten, twijgen, bast, …  De werkelijke olie zit diep in de plant als kleine geurige druppeltjes in speciale “zakjes”. De samenstelling van zo’n etherische olie( = essentiële olie) is heel erg complex, ze kunnen tot 200 verschillende bestanddelen bevatten. Dit is ook de reden waarom ze goed in te zetten zijn bij virussen en bacteriën.

Een  bepaald geneesmiddel bevat 1, 2 of 3 constante bestanddelen wat vaak voor resistentie van de bepaalde virus of bacterie zorgt, de essentiële oliën hebben zo veel bestanddelen die constant variabel zijn waardoor  het voor virussen en bacteriën zo goed als onmogelijk is om er resistent op te worden.

Bij aromatherapie is het belangrijk dat de oliën 100% zuiver en natuurlijk zijn en niet vermengt zijn met synthetische tegenhangers.

Buiten het fysieke gebruik van de oliën voor klachten als bijvoorbeeld; spijsverteringsklachten, hormonale klachten, emotionele klachten etc etc , wordt het uiteraard ook heel vaak gebruikt in de spirituele wereld.

Bij Spirituele aromatherapie gaat het niet om het fysieke lichaam te behandelen , maar de geest en de ziel.

Essentiële oliën kunnen toegepast worden tijdens meditatie, affirmaties en visualisaties en eventuele andere “transformerende”  technieken.

Ik gebruik de essentiële oliën vaak tijdens het mediteren, voor de verschillende chakra’s of gewoon om  goed te aarden na een meditatie.

 

olie

 

Hoe werkt dit dan juist op je geest en ziel ?

Wel,  Spirituele aromatherapie en andere natuurlijke therapieën als acupunctuur, homeopathie, Bach Bloesem, … proberen te verstoorde “trilling” weer in harmonie te brengen. De olie gaat deze “ trilling “ dus op een zachte, niet dwingende manier herstellen.

De aromatische moleculen , die elk hun eigen trilling hebben, brengen via de reukzenuw iets van de levensenergie van die bepaalde plant , naar de hersenen.

Aangezien het “ denken” een  van de krachtigste energiebronnen is, weten jullie ook wel dat negatief denken, negatieve energie/trillingen voortbrengt.  Negatieve energie brengt ziektes en klachten teweeg. Hier kan de essentiële olie al heel mooi helpen. Bijvoorbeeld een ideale olie om weer happy te worden is die van sinaasappel.

Positieve gedachten brengen positieve energie voort en geneest het lichaam ook in zekere mate ( wat niet wil zeggen dat je negatieve emoties en gedachten moet onderdrukken !!  ze zijn er met een reden  geef er gehoord aan en accepteer dat ze er zijn)

De essentiële oliën hebben ook een energetische kracht, de kracht van die bepaalde vrucht, bloem of plant. Richt je ook op die kracht en wat je ervan verwacht.  Vertel de plant waarom je haar hulp nodig hebt.

Voor de verschillende chakra’s  zijn ook verschillende  oliën in te zetten die elk een positieve werking hebben op het chakra.

Bijvoorbeeld; voor het basis chakra gebruik ik vaak “ Cederhout”. Deze aard heel goed, heeft een houtige maar ook zoete geur.

Voor het 2de, sacraal chakra kan sinaasappel ingezet worden , zeker wanneer er sprake is van emotionele instabiliteit.  En zo voort.

 

Om even verder in te gaan op het spirituele, hoe gaat het samen met tantra ?

  •  Als je je fysiek niet lekker voelt, is het lastig om je goed te verbinden met je partner(s).  Als je je emotioneel niet lekker voelt, is het vaak ook lastig je te verbinden tot je partner(s).
  •  Het positieve effect van de oliën op de chakra’s , dan vooral het sacrale chakra, hartchakra en derde oog.
  •  Er zijn oliën die extra hoge trilling hebben en die heel mooi zijn in te zetten op het derde oog, om “in hogere sferen” te komen.  Op het sacrale chakra is tijdens een tantra oefening Ylang-Ylang een hele mooie! Let er op dat je niet te veel gebruikt, het kan je misselijk maken.
  •  Tantra gaat over in verbinding zijn met jezelf in eerste instantie en ook in verbinding met je partner, tot een hoger niveau van bewustzijn is bereikt, tot je je ongelooflijke eigen spirituele kracht ontdekt en inzet om jezelf en je partner te gaan helen.

Laat de oliën je hierbij helpen, ze kunnen je helpen dat hogere niveau van bewustzijn te bereiken, je te verbinden met jezelf en je partner, jou en je partner te helen.

 

Essentiele oliëen, zijn de essentie, de spirit van de plant.  Deze kunnen je ook weer gaan verbinden met je eigen essentie, je ziel, je kernkracht. Deze kernkracht is voor mij gelijk aan de levenskracht, de seksuele kracht.

De oliëen in combinatie met tantra kunnen je helpen terug  in contact te komen met deze kracht. Mensen , man en vrouw, zijn gemaakt om zich te vereningen met, in elkaar. Samen kunnen ze 1 hele grote levenskrachtge energie vormen. Hoe meer mensen  weer liefdevol kunnen gaan liefhebben , vrijen. Hoe mooier de wereld er zal gaan uitzien. Als mensen zich écht werkelijk weer verbonden gaan voelen met zichzelf, met elkaar, met zijn/haar partner.

olie-3

 

Allemaal heel leuk , maar hoe gebruik in deze oliën nu ?

De essentiële oliën kunnen op verschillende manieren ingezet worden. Ze kunnen in een plantaardige olie zoals bijvoorbeeld jojoba olie gedaan worden. Met dit “ mengsel” kan je jezelf na de douche insmeren.

Ook in  natuurlijke crèmes kunnen ze makkelijk gedaan worden.

Ze kunnen in shampoo’s en douchegels gebruikt worden. In sommige gevallen puur op de huid, zoals lavendel of tea tree, maar let hier zeker wel mee op als je een gevoelige huid hebt!. In dit geval kan je bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid amandel- of jojoba olie in een klein flesje doen, wat essentiële oliën erbij doen en op deze manier op je huid doen bijvoorbeeld tijdens een meditatie. Ikzelf gebruik ze puur op mijn huid, ter hoogte van de chakra’s maar mijn huid kan er dan ook goed tegen.

Ze kunnen ook in het bad gedaan worden, zo kan je kiezen of je een verkwikkend bad wil hebben , of eerder een ontspannend bad. Dit is persoonlijk mijn eigen favoriet !

Essentiële oliën van keukenkruiden als rozemarijn, gember, .. kunnen aan de voeding toegevoegd worden maar LET OP de olie is heel veel malen sterker dan het kruid zelf !

Ik zou zeggen, experimenteer en probeer wat uit ! Gebruik de oliëen altijd wel heel zuinig en start met een minimale dosering ! Om meer over doseringen te weten te komen, kan je online veel vinden , een leuk boek over aromatherapie aankopen of dit vragen in één van onze workshops!

 

Wie ben ik en wat is mijn doel ?

Mijn levensdoel is de oude wijsheid van het gebruik van kruiden en essentiële oliën, weer in de wereld brengen, dit samen met mensen weer in contact brengen met hun eigen essentie.

Ieders heeft daar zo zijn eigen manier voor, die van mij om dit te doen is het gebruik van essentiële oliën ,kruiden , dans en lichaamsoefeningen.  Deze kennis wil ik heel graag delen, met veel mensen.

Sinds een 2 jaar heb ik mijn eigen praktijk opgericht “Therapia Natura” .  Hierin werk ik met  paarden en mensen door middel van Balancing Bodywork workshops en groeps- & privé trajecten. In dit bodywork komen er veel lichaamsoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditaties aan bod als ook het gebruik van kruiden, essentiële oliëen en Cranio sacraal therapie- technieken. Ik maak ook gebruik van de kennis vanuit de Chinese geneeskunde.

Mijn paardenwerk omvat Holistic Training, ik ga met paarden hetzelfde doen als met mensen, nl het paard weer in contact brengen met wie hij/zij werkelijk is. Dan vallen alle gedragslagen die vaak voor gedragsproblemen zorgen, ervan af (bijvoorbeeld bij getraumatiseerde paarden). De werkwijze is een beetje anders maar het doel en de uitkomst is hetzelfde als bij mensen. Ook hier werk ik met essentiële oliën , kruiden, cranio sacraal therapie, acupressuur en training.

Meer info kan je vinden op mijn website: www.therapia-natura.be.

18 maart geef ik samen met Kees Schenk ook een workshop: tantric awakening (link). Hierbij kan je kennis maken met tantra en essentiële oliën. Wees welkom!

Facebookevenement: https://www.facebook.com/events/211854495960491

By | 2018-04-21T15:59:38+02:00 February 28th, 2017|Blog, Spiritualiteit, Tantra|