fbpx
Loading Events
  • This event has passed.
Waar denk je aan bij schoonheid? Mooie muziek of kunst? Natuur? Mooie lichamen, gezondheid? Wie bepaalt eigenlijk wat mooi is? Deze avond gaan we op onderzoek in dans. En dan juist in de dingen die door de maatschappij niet als ‘mooi’ worden bestempeld. Denk aan: zwakte, waanzin, ziekte, neurose…… en ga zo maar door.
 
BUTOH
 
De dansworkshop is geïnspireerd op de Japanse Butoh-stroming. Butoh is een dansvorm, maar nog meer is het een manier van leven, een levensvisie. Butoh wordt vaak ‘Dans der duisternis’ genoemd, omdat het de verborgen stukken van de mens laat zien, stukken waar doorgaans een taboe op rust in de maatschappij.
 
Mijn persoonlijke ervaring met Butoh: Door beweging te brengen in deze verborgen stukken, kunnen we een dieper en helderder contact creëren met ons eigen lichaam, en hoe dit wil bewegen.
 
DANS & STEM
 
Er is al heel veel beweging in ons aanwezig, zonder dat we dit vanuit ons hoofd hoeven aan te sturen. Tijdens deze workshop gaan we puur luisteren naar wat wil ontstaan vanuit ons lijf. Welke impulsen voelen we, waar voelen we ze, en welke kant gaan ze op? Met technieken uit dans en stembevrijding, maken we contact met wat er werkelijk leeft in ons lichaam, onder onze eigen bewegingsstructuren die we zo goed kennen. Ook maken we contact met ons emotionele lichaam, door op onderzoek te gaan in verschillende gemoedstoestanden. Hoe voelt het om verliefd te zijn, en welke houding neem je hierbij aan? Op welke manier verschilt dit van bijvoorbeeld ‘verlatenheid’, of ‘neurose’?
 
Na de uitgebreide warming-up, gaan we contact maken met donker(der)e stukken in onszelf en/of in de maatschappij. Hierbij maken we gebruik van zowel beweging, stem als (gezichts)expressie. De nadruk ligt op onderzoeken: we werken niet toe naar een performance. De focus ligt op wat we waarnemen in ons lijf, hoe de bewegingen wel of niet veranderen, en wat er gebeurt in het contact met de omgeving.
 
OVER JANNA VAN LEEUWEN
 
Van jongs af aan ben ik veel in beweging. Ik heb verschillende sporten beoefend, en werd gegrepen door de dans. Ik volgde veel verschillende lessen, o.a. in klassiek, modern, en improvisatiedans. In 2003 kwam ik in aanraking met de workshops van Armand van den Hamer. Hij inspireerde zich op de Butoh-stroming. In zijn workshops werd ik me bewust van de immense hoeveelheid energie die we als mens bezitten, en ook, dat we onze conventies soms los zullen moeten laten om deze energie op te merken. De combinatie van dans, stemwerk en de Butoh-benadering hebben mij geïnspireerd om verder op onderzoek te gaan in deze technieken.
 
Praktisch
 
Deze workshop is in samenwerking met Eigentijdse Jongeren, en daarom speciaal voor mensen tot 40 jaar
 
– Inloop 18.30, start: 19.00 uur
– Einde: 22.00 uur
– Adres: Keerkringplein 40 (Buurthuis Sterrenzicht), Utrecht
– Inclusief: thee en koekjes
– Prijs: €25,00
– Aanmelden: via janna_vanleeuwen@hotmail.com
– Danservaring is niet nodig. Nieuwsgierigheid wel!
 
Vragen? Mail me gerust.