fbpx
Loading Events
  • This event has passed.
drijvende-kracht-vuur
Eigentijdse Jongeren stapt iedere zaterdagmiddag aan boord van de Odessa voor een nieuwe serie workshops ‘De Drijvende Kracht’. In een spel met de elementen zoeken we de kracht in onszelf en verbinding met elkaar. Deze keer is het element: Vuur.
 
 
Transformatieve theatermethode door Jennifer van Exel
 
Vuur staat voor mij persoonlijk voor transformatie: het verbranden van dat wat je niet meer nodig hebt waarmee je ruimte creëert voor dat stuk van jezelf wat je graag wilt laten groeien. Niet vanuit afkeer voor een stuk van jouzelf, maar vanuit een liefdevolle wens voor transformatie en groei.
 
Deze Transformatieve theatermethode is een tool voor persoonlijke ontwikkeling. Oorspronkelijk is de methode ontwikkeld door Paulo Freire en de Braziliaanse Augusto Boal, als niet minder dan een ‘oefening van de revolutie’ middels theater. Nu zullen we geen directe maatschappelijke revolutie gaan oefenen zoals Boal voor ogen had (dat is wel vaker gedaan!); maar een revolutie van kleinere, niet minder belangrijke, directe ervaring: jouw persoonlijke transformatie.
We gaan aan de slag met persoonlijke situaties en ervaringen van jou als deelnemer, beginnend vanuit het punt waar er iets “knelt”. Dit is vaak een terugkomende situatie, deze herhaalt zich, bijvoorbeeld: een bepaalde “uitdaging” in je werk, studie, je relaties met vrienden of je romantische relatie. Of dit uit zich in een bepaald gedrag, iets wat je als feedback terugkrijgt van mensen om je heen en iets wat je al dan niet als dat van jezelf herkent.
 
We werken met dit kwetsbare materiaal als groep; en zo begeleid ik je ook. De groep draagt de verantwoordelijkheid voor elkaar en ik als facilitator zorg dat er openheid is in het proces en ondersteun de groep in wat ze nodig heeft. Ik begeleid ons door de ruimte waarbinnen we dit als een gedeeld onderzoek naar persoonlijke beweegredenen intreden. Ik dien wat er nodig is in de groep, en natuurlijk vraag ik ‘t je ook om het zelf aan te geven, mocht je iets nodig hebben, als is het een plaspauze!
 
* Wat gaan we precies doen? *
We beginnen met gesprek, maar al vroeg in de workshop gaan we fysiek aan de slag. Kennismakingsoefeningen in spelvorm, waarbij je je lichaam opwarmt. Trek dus kleding aan waar je je comfortabel in kunt bewegen. Vervolgens gaan we middels opdrachten die ik voorstel, op zoek naar de thema’s die binnen de groep leven en onderzoeken we waar we als groep van elkaar mee ‘resoneren’. Fysiek ga je uitdrukking geven aan de thema’s, situaties, gevoelens die er in je leven. Samen met de andere deelnemers onderzoek je wat dat voor jou is. In afwisselend kleine groepjes, trio’s of duo’s en in een wat grotere groep zullen de opdrachten plaatsvinden om je daarbij te helpen onderzoeken.
 
Afhankelijk van de grootte van de groep werken we één, twee of drie scenes uit die ontstaan door het doen van de oefeningen. De scenes die ontstaan zijn dus niet langer het verhaal van één persoon, maar draagt elementen van de thema’s waar ieder in de groep mee ‘resoneert’ in zich.
 
Vervolgens ontstaat er inzicht in de verschillende situaties die in scene worden gezet doordat we ongeziene, onvoorziene, invloeden (personen of elementen) een plek en een stem in de ruimte kunnen geven. We onderzoeken wat er is, wat er van invloed op is. Het is mogelijk om daarna, als we dit in beeld hebben gezet, het veranderen van de situatie uit te gaan proberen.
 
We maken gebruik van alles wat we als groep tot zover over de situatie hebben geleerd.
 
* Wat woorden vanuit mij *
Deze theatermethode is geen therapie; maar heeft wel degelijk therapeutische effecten. De nadruk in het proces ligt op de theatrale situatie, de scenario’s waar we als groep iets van onszelf in hebben gestopt. Je wordt niet gevraagd iets te doen, te delen, of uit te leggen wat je niet wilt. Als facilitator draag ik de zorg voor de veiligheid, het vertrouwen en de openheid van het proces. Is er iets aan de hand, kun je altijd bij mij terecht en het even aangeven. Je kunt het altijd aangeven als je iets niet wilt doen, ik zal je dan vragen even aan de zijlijn te blijven; vaak is het waardevol om wel te blijven en te zien hoe de ontwikkeling zich verder ontvouwt.
 
Mijn ervaring met dit soort theaterwerk is dat het heel snel een vertrouwde omgeving mogelijk maakt waarbinnen er ruimte is om met elkaar op persoonlijk en menselijk niveau je in thema’s die ertoe doen in je leven te gaan verdiepen. Ik heb het altijd als bijzonder en heel waardevol ervaren om hiermee te werken op deze manier, zowel als deelnemer als wanneer ik faciliteerde.
 
 
Praktisch:
Locatie: Odessa, Veemkade 259, Amsterdam
Tijd: 13.00 tot 16.30 (inloop vanaf 12.30)
Leeftijd: 18 – 39 jaar
Toegang: 12 Euro
(of 18 Euro inclusief Saturn Saturday met Ecstatic Dance & Spa dek)
Veganistisch diner: 8 euro
Parkeertip: gratis parkeren bij Zamenhofstraat, vandaar met de pont naar Azartplein.
 
De week na deze workshop hebben we weer een prachtige middagworkshop voor jullie:
 
Zaterdag 22 oktober – Lucht – Ademworkshop: Breath of Freedom door Pieter Schop
Facebookevenement: https://www.facebook.com/events/1198499193545960/